Fudge

Sommige zelfgemaakte kerstcadeautjes kon ik niet eerder op mijn blog plaatsen, omdat mijn grote drop dan meteen zou weten wat hij zou krijgen: Fudge met chocolade en Fudge met Goji bessen. Of hij zou zwaar teleurgesteld zijn dat hij het niet had gehad:-)

I couldn’t post some self-made Christmas presents earlier, because my husband would instantly know what he would get:
Fudge with chocolate and Fudge with Goji berries. Or he would be very disappointed that he didn’t get it🙂

Het recept:
– 250 ml slagroom
– 430 gram rietsuiker
– 60 gram roomboter (ongezouten)
– 150 gram pure chocolade of 100 gram gedroogde goji bessen.
de hoeveelheden zijn misschien een beetje raar, maar ik heb ze omgerekend naar 1 bekertje slagroom.

Bereiding:
– Doe de suiker en de slagroom in een pan en breng langzaam aan de kook. Ondertussen roeren.
– Laat het geheel 1 minuut op hoog vuur koken met deksel.
– vanaf nu niet meer roeren!
– Laat het daarna zonder deksel 20 minuten matig koken.
– Ondertussen:
– bekleed een bakje van 15 x 20 cm bakpapier
– Breek de chocolade in stukken
– Maak een bak met ijswater en zet daar een kom in.
– Draai het vuur uit en doe de boter en de chocolade erbij en laat rustig smelten.
– Schenk het mengsel in de kom in ijswater. Schraap de pan niet uit, want dan neem je suikerkristallen mee!
– Klop met de garde het mengsel net zo lang tot dat het dik en romig wordt.
– Schenk het mengsel in het bakje met bakpapier en laat het minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

Tip:
voor een speciaal (kerst) tintje kun je de chocolade vervangen voor gedroogde Goij bessen. Deze roer je door het mengsel heen, vlak voordat je het in het bakje met bakpapier doet. De Goijbessen zijn met al die suiker een mooie fris zure tegenhanger.

De techniek van het ‘niet roeren’ heb ik van het blog Get off your Butt and Bake.

EN: Fudge
The recipe:

– 250 ml cream
– 430 gram cane sugar
– 60 gram butter (unsalted)
– 150 gram pure chocolate or 100 gram dried Goij berries

Preparations:
– Put the sugar and cream in a pan and bring slowly until it starts to boil. Meanwhile you stir.
– Put the lid on and cook for 1 minute.
– Stop stirring at this stage and let it cook on low heat for 20 minutes.
– Meanwhile:
                – Fold parchment paper in a tin of 15 x 20 cm.
                – Break the chocolate into pieces
                – Prepare a bowl with ice water and put another bowl in it.
– Turn the heat off and add the butter and chocolate and let it melt without stirring.
– Pour the mixture in the bowl in the ice water, without scraping the pan.
– Whisk the mixture until it becomes thick, rich and smooth.
– Pour the mixture into the tin with parchment paper and let it set for at least 3 hours in the fridge.

Tip:
For Christmas fudge, you can replace the chocolate with dried Goij berries. You stir the goij berries trough the mixture just before you pour it into the tin with parchment paper. With all the sugar, this gives a lightly sour touch.

The technique of ‘Not stirring’ comes from the blog Get off your Butt and Bake.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s