Kruidnootjes/ Dutch tiny gingerbread cookies

DSC04899b

Vandaag heb ik samen met mijn kleine drop en zijn neef kruidnootjes gemaakt.

Today we made a typical Dutch treat: kruidnootjes.  Especially for Sinterklaas. These are a bit like tiny gingerbread cookies.

Het recept dat ik gebruikt heb, is het volgende:
– 150 gram zachte boter
– 110 gram bruine basterdsuiker
– 10 gram speculaas/koekkruiden
– 250 gram zelfrijzend bakmeel
– 5 el melk

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng alle ingredienten tot een deegbal.
Maak deegballetjes zo groot als knikkers en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
Doe de deegballetjes 15 a 20 minuten in de oven.
Let erop dat ze niet te donker worden.

Tip: meestal hoeven mijn koekjes maar 10 à 15 minuten de oven in. De mini-koekjes moeten toch echt minimaal 15 minuten de oven in om mooi krokant te worden.

DSC04892

This is the recipe I used:
150 gram butter
110 gram dark brown sugar
10 grams speculaas spices
250 gram self raising flour
5 tablespoons milk

Pre heat your oven on 160 degrees celcius.
Mix the ingredients till you get a cookiedough.
Make doughballs the size of marbles and place them on a baking sheet.
Bake the doughballs in the oven for 15 to 20 minutes.

Tip:
– Speculaas spices is a herbal blend of cinnamon, coriander, nutmeg, cloves, ginger, cardamom and orange peel.
– Although the cookies are small, they need at least 15 minutes in the oven to turn in to crispy cookies.

About these ads

4 responses to “Kruidnootjes/ Dutch tiny gingerbread cookies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s