Honey Comb snack

DSC05013b
Een paar maanden geleden moesten de chefs bij het BBC programma “Master Chef Professional” als technical test een keer honey comb maken.
Dit leek ernorm op een candybar/ chocolade snoepreep die ik uit Engeland ken, maar nog nooit in Nederland had gezien: Cadbury Crunchie.
En omdat dit niet in nederland te krijgen is, leek het me leuk om een keer na te maken.

A few months ago the chefs of the BBC program “Master Chef Professional’ had to make honey comb as a technical challenge.
This reminded me of an english candybar, which I never saw in the Netherlands: Cadbury Crunchie. So I made it myself.

crunchieEen zoektochtje op internet leverde het recept van Nigela Lawson ‘s Hokey Pokey op.
Hierin wordt suiker, Bicarbonate soda en  Golden sirup gebruikt.
Omdat golden sirup bijna niet te krijgen is in Nederland, heb ik honing gebruikt. Dan heeft het tenminste toch ook nog een ingrediënt dat refereert aan de benaming.
In nederland is dit waarschijnlijk bekend als honingraad, maar ik heb er niet veel over kunnen vinden.

Hierbij  mijn recept voor honingraad snoepreep:
100 gram rietsuiker
2 eetlepels honing
1.5 theelepel bicarbonate soda
100 gram pure chocolade
Bakpapier

Doe de suiker en honing in een pannetje op een middelhoog pitje op het vuur en laat de suiker smelten.
Net als bij de fudge, mag je niet meer roeren vanaf het moment dat de suiker begint te smelten.
Laat de suiker op laag vuur, 4 minuten borrelen.
Haal het pannetje van het vuur en roer de bicarbonate soda door de suiker massa. De suikermassa gaat vrijwel meteen wolkig schuimen.
Schenk de schuimmassa op bakpapier.
Nadat de schuimmassa iets is afgekoeld, kun je er alvast repen van snijden. Dan breekt het later makkelijker in die vorm.
Smelt de chocolade en coat de honeycomb er mee en laat dit stollen.

Honeycomb zonder chocolade moet je luchtdicht bewaren. Dan blijft het een paar dagen goed. Als er lucht bij komt, is het na een paar uur al niet meer knapperig.
Als er chocolade om de honeycomb zit, is het luchtdicht enkele weken houdbaar.

Tips:
– Gebruik echt bicarbonate soda. Baking soda werkt niet, weet ik uit ervaring.
– Hou je aan het recept. Voeg geen water toe. Ook dan wordt het niet broos, maar chewy. Ook dit weet ik uit ervaring.
– Zeef de bicaronate soda als er klontjes in zitten, anders krijg je zoute stukjes in de honey comb. En ja, ook dit weet ik weer uit ervaring.
Het is een ideaal recept voor als je een keer onzettende zin hebt in iets zoets, maar het ook leuk vindt om je snoepgoed zelf te maken.
Dat weet je tenminste zeker dat er echt veel suiker en chocolade in zit:-)

PS Wil je niks missen, dan kun mijn blog ook volgen op facebook, bloglovin of je inschrijven voor de email-updates. Dan hoef je nooit meer een update te missen!!!

DSC04984

A search on the internet brought me to the recipe of Nigela Lawson ‘s Hokey Pokey.
This recipe uses caster sugar, Bicarbonate soda and Golden sirup.
Because it is hard to get golden sirup in the Netherlands, I used honey.

This is my recipe for the honeycomb candybar:
100 grams of caster sugar
2 tablespoons of honey
1.5 teaspoons of bicarbonate soda
100 gram dark chocolate
parchment paper

Put the sugar and honey into a saucepan and stir together to mix. You must not stir once the sugar starts to melt. Just like when you make fudge.
Let the sugar melt en bubble for about 4 minutes.
Take the saucepan of the heat and add the bicarbonate soda by stirring gently.
The sugar transforms into a cloudy foam instantly .
Pour the foam on the parchment paper.
When the foam is cooled a little, you can slice it, so you can break it to slices easily afterwards.
Melt the chocolate and coat the honeycomb when it is cooled down.

You must store normal honeycomb totally airtight. Then it will  stay okay for a few days, otherwise it will only stay crunchy for a few hours.
When you coat it with chocolate and store it airtight, it stays okay for a few weeks.

Tips:
– Use real bicarbonate soda. Baking soda does not doe the trick. I know from experience.
– Stick to the recipe. Do not add water, or other ingredients. It will become chewy, instead of chrunchy. Believe me, I also know this from experience.
– Sieve the bicarbonate soda, or you will end up with salty bits in the honey comb. And yes, I do know this from experience.

It is a great recipe when you crave sweet. At least you know how much sugar and chocolate is in there 🙂

DSC05006b

4 responses to “Honey Comb snack

  1. Ik denk dat ik dat wel lust 😉 Met de bicarbonate soda bedoel je het zuiveringszout of, zo lekker overzichtelijk, het Engelse bakingsoda (wat dan weer geen bakpoeder is)?

    • Ik durf niet met zekerheid te zeggen of bicarbonate soda helemaal hetzelfde is als zuiveringszout. Om honey comb te maken moet je pure bicarbonate soda hebben, zonder toevoegingen.
      De engelse baking soda heeft bijvoorbeeld nog een aantal toevoegingen.
      Van zuiveringszout weet ik dat niet.

  2. Mijn oudste dochter is hier dol op (zo’n zoetemondje). De ene keer lukt het wat beter dan de andere keer, misschien eens dit receptje proberen. Alvast bedankt.

Leave a reply to Hanneke Cancel reply